Bugun...



Gölcük Trakya İlleri Derneğinin Tarihi içecek Kırklareli Hardaliye tanıtımı

Gölcük Trakya İlleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarihi bir içecek olan Kırklareli Hardaliyesi’ni Büyükşehir’in YEDEP kapsamına aldığı ürünün tanıtım programı dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

facebook-paylas
Güncelleme: 04-08-2023 16:56:15 Tarih: 27-07-2023 15:24

Gölcük Trakya İlleri Derneğinin Tarihi içecek Kırklareli Hardaliye tanıtımı

Gölcük Trakya İlleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamındaki Unutulmaya Yüz Tutmuş Kültürel Değerlerimiz Projesi ile dernek, Kırklareli Hardaliyesi’ni tanıttı. Şube Başkanı Ramazan Korkut’un ev sahipliğinde dernek hizmet ofisinde gerçekleşen tanıtıma üyelerle Rumeli Bakan Trakya Dernekleri Temsilcileri katıldı. Kırklareli Hardaliyesi üyelere ve misafirlere ikram edildi, ürün katılımcılardan tam not aldı.

Şube Başkanı Ramazan Korkut konuşmasında şunları söyledi: “Büyükşehir öncülüğünde, Kocaeli Kent Konseyi’nin yürüttüğü YEDEP’e unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerden olan Hardaliye içeceğini Kocaeli’ye tanıtma projesi ile katılıyoruz. Bu konuda bize destek olan Kırklareli Karlıbağ Hardaliye üreticisi firma sahiplerinden Bülent Baksi’ye ve destek veren herkese teşekkür ederim. Asırlardır var olan bu ürün ülkemizde bilinmiyor, hatta Trakya’nın bazı bölgelerinde bile unutuldu. Trakyalı olarak bölgemize, yaşadığımız Kocaeli’ye içeceği tanıtmayı dernek olarak görev edindik”

ÜRÜN BİZİM ADIMIZA ÜRETİLECEK

Geçmiş dönem dernek başkanlarından Orhan Karagöz konuşmasında, “Kırklareli Hardaliyesi’ni proje olarak seçme nedenlerimizden biri de Mustafa Kemal Atatürk ile anısı olması. Atatürk, Kırklareli’ye gittiğinde kendisine bu içecek ikram ediliyor ve kendisi bunun ne olduğunu sorup, milli içecek olarak kabul edilmesi yönünde fikir beyan ediyor. Bu içeceğimizin Kocaeli’de üretimi zor fakat siparişler üzerine kent insanımıza bu içeceği ulaştıracağız. Ürün bizim adımıza da üretilecek. İlerleyen günlerde ilimizin farklı noktalarında tanıtım yapacağız. Kendi sayfalarımızdan da ürünü paylaşacağız” dedi.

İLK COĞRAFİ İŞARET ALMIŞ ÜRÜNLERDEN

Hardaliye üreticisi Karlıbağ firmasının sahibi Bülent Baksi ürünle ilgili, “Hardaliyenin en büyük dezavantajı bilinmemesi. Bu içecek Osmanlı Dönemi’ne dayanıyor. Osmanlı Dönemi’nde Müslüman olmayanların alkol kullanımı üzerine Müslümanlar da ‘Alkol olmadan üzümü nasıl işleriz?’ diye düşünmüş ve Hardaliye denilen bu ürünü bulmuşlar. Bu ürün ilk coğrafi işaret almış ürünlerden biri fakat pek çok vatandaşın bu geleneksel üründen haberi yok.

ÜZÜM, HARDAL TOHUMU VE VİŞNE

Hardaliye üreticisi olarak bu proje içerisinde yer almaktan dolayı çok memnunuz. Hardaliyenin içerisinde üzüm, hardal tohumu ve vişne yer almaktadır. Bu bir ilaç değildir ama kemoterapi gören hastalar başta olmak üzere stent takılmış olan hastalar bu ürünü kullanır. Ürünün buz gibi içilmesinde fayda vardır. Fermente olan bu ürünü yılda 100 tona kadar üretebiliyoruz. Fiyatı perakendede 160 - 180 TL arasında” sözlerini kaydetti.

 

 







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER STK Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
YUKARI YUKARI