Bugun...



İştip İsa Bey Medresesi 15. dönem mezunlarını verdi

Bölgedeki dini yaşantıya büyük katkısı bulunan ve İslam kültürünü muhafazası altına alan İştip İsa Bey Medresesi bu yıl 15. mezunlarını verdi.2004 yılında eğitim vermeye başlayan İştip İsa Bey Medresesi, bugüne kadar 280’den fazla öğrenciyi mezun etti.

facebook-paylas
Tarih: 10-06-2023 12:54

İştip İsa Bey Medresesi 15. dönem mezunlarını verdi

Bölgedeki dini yaşantıya büyük katkısı bulunan ve İslam kültürünü muhafazası altına alan İştip İsa Bey Medresesi bu yıl 15. mezunlarını verdi.2004 yılında eğitim vermeye başlayan İştip İsa Bey Medresesi, bugüne kadar 280’den fazla öğrenciyi mezun etti.

İştip İsa Bey Medresesinin kuruluşundan bu yana verdiği faaliyetlerde büyük katkısı bulunan İştip Müftüsü Nasır Recepi, gazetemize yaptığı açıklamada medresenin faaliyetleri, kuruluş süreci, bölge halkına katkısı gibi bir çok konuya açıklık getirdi.

‘Nitelikli ve başarılı öğrenciler’

Müftü Nasır Recepi, İştip’teki medresenin kuruluşundan bugüne kadar kaç Öğrenci mezun olduğuna dair yaptığı açıklamada “2022-2023 öğretim yılı medrese olarak bizim için biraz özel sayılabilir, çünkü bu sene 15. nesil mezunlarımız okulumuzu bitirdiler, ayrıca bu sene mezun olan 15 öğrencinin nitelik ve başarı açısından çok iyi derecede olduklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Hatta şimdiye kadar medresemizden mezun olan 280’i aşkın öğrencimizden en başırılı öğrencilerin içine girebilecek birkaç öğrenci vardır. Diğer bir gösterge ise bu sene mezun olan öğrencilerin 10’u fakülte için başvuru yapmış, mülakatlara katılmış ve aldığımız bilgiye göre başarılı geçmişler.” Diye konuştu.

‘Başlıca amaç alnı secdeye giden dindar nesil yetiştirmek’

Medresenin kuruluş süreci ve amacı konularında da konuşan Müftü, “İsa Bey Medresesi - İHL İştip şubesi 2004-2005 öğretim yılında açılmıştır. İlk açıldığında öncelikli amaç Doğu Makedonya bölgesinde çok ciddi bir ihtiyaç olan din görevlisi kadrosu yetiştirmekti. Çünkü malum olduğu üzere, bu bölgede, özellikle Türkiye’ye olan göçle, az sayıda faal olan camilerde görev alacak ve bölgede yaşayan Müslümanlara dinlerini öğretecek ve dini ihtiyaçlarını yerine getirecek kadro yok denecek kadar kalmamıştı. Bundan dolayı medresenin başlıca amacı bu önemli ihtiyacı gidermek. Fakat kısa bir zaman zarfında hem mevcut olan hem de daha sonra restore edilecek veya yeni yapılacak cami ve mescitler için kadro ihtiyacı kalmayacak duruma gelince medresenin vizyonu değişecek ve sadece Doğu Makedonyayla sınırlı değil Makedonya’nın her tarafından, ihtiyacı olduğu her yerden öğrenci almak ve dinini bilen, alnı secdeye giden dindar nesil yetiştirmek olacak. Böylece medreseden mezun olacak öğrenciler sadece ilahiyat fakültelerinde değil farklı bölümlerde okuyacak kapasiteye haiz öğrenci durumuna getirmek olacak. Bundan dolayı artık, medresemizden mezun olan öğrencilerimizden sadece ilahiyat mezunu değil çok farklı bölümlerden ve alanlardan mezun öğrencilerimiz var. Kısacası medresemiz toplumumuzun ihtiyaçlarına uygun stratejilerle cevap vermeye gayret içindedir.” sözlerini sarfetti.

‘Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimiz var’

Medreseden mezun olan öğrencilerin sonraki aşamalarda nasıl bir yol çizdikleri konusunda şunları söyledi:“Şimdiye kadar medresemizden 280’e aşkın öğrenci mezun oldu. Bunların bir kısmı belirli camilerde din görevlisi olarak çalışıyor, büyük bir kısım ise fakülte eğitimlerini devam ettirdiler, bazıları ise hala eğitimlerini devam ettirmektedirler. Bizim elimizdeki bilgilere göre, şimdiye kadar medresemizden mezun olan yüzden fazla öğrenci fakülte bitirmiştir. Bazıları ise fakülte eğitimlerini devam ettirmektedirler. Ayrıca şimdiye kadar 15 mezunumuz yüksek lisan, üç ise doktorasını bitirmiştir.”

‘Öğrencilerimizin başarısından genel olarak memnunuz’

Öğrencilerinin başarı durumundan genel olarak memnun olduklarını ifade eden Recepi, son yıllarda yaşanan çeşitli krizler nedeniyle eğitimin az da olsa etkilendiğini aktardı.

Bu konuyu da değerlendiren Müftü Recepi, “Öğrencilerimizin başarısından genel olarak memnunuz, fakat son yıllarda ülkemizdeki aşırı göç sebebiyle ve korona yıllarında yaşanan özellikle eğitim alanındaki sıkıntılar ve bunalımlar sebebiyle eğitimde çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta, dolayısıyla başarı seviyesi bir kaç sene öncesine nazaran çok daha kötü durumda olduğunu söyleyebilirim. Çünkü eğitim toplumun diğer alanlardan etkilenmekte ve ayrı bir kompartman olarak düşünemeyiz. Fakat genel olarak 19 yıl tarihimize baktığımızda, biz medrese olarak yakaladığımız başarıdan memnun olduğumuzu söyleyebilirim.” dedi.

‘İştip’teki medrese sessiz bir devrim yapmıştır’

İştip Müftüsü Nasır Recepi, medresenin bölge Müslümanları için ne anlam ifade ettiğine dair sorumuza şöyle karşılık verdi:

“Ben bir kaç sene önce yazmış olduğum bir makalemde İştip’teki medrese bölgede sessiz bir devrim yaptığını söylemiştim, şimdi ise o zaman yanılmadığımı çok rahat söyleyebilirim. Çünkü medrese sadece bir eğitim yeri olarak değil, bölgedeki Müslümanların bütün ihtiyaçları için çözüm bulmaya çalışan bir merkez haline geldi. Bundan dolayı, medresedeki hocalar İştip müftlüğünde çalışan kadroyla beraber daha geniş bir perspektifte çalışabilmek için Hamidiye Medresesi Yardımlaşma ve Kültürel Derneğini kurduk. Böylece üç ayakla, hem Müftülük, hem medrese hem de dernek olarak bölgede yaşayan Müslümanların neredeyse bütün ihtiyaçlarına cevap vermek için  stratejiyle hareket ediyoruz. Bundan dolayı hem İştip müftülüğünde hem de medresede çalışan personelimizi sık sık çok farklı alanlarda ve sahalarda çalıştıklarını görebilirsiniz. Bu geniş perspektifle çalışmalar aynı zamanda öğrencilerimize öğrenim sonrasında örnek teşkil eder ve onların da bu konularda bizimle beraber çalışmaları için teşvik olur.”

‘Öğrencilerimizin bütün masraflarını karşılıyoruz’

Müftü, hem medresede okudukları sürede, hem mezun olduktan sonra hem de eğitimlerini tamamlayıp iş bulma dönemlerinde medrese olarak sürekli öğrencilerinin yanında olduklarını ifade etti.

Bu konu hakkında Nasır Recepi, “Medresemizle ilgili olan ve altını çizmek istediğim önemli bazı hususlar var. Medresemizde okuyan bütün öğrencilerin bütün ihtiyaçlarını, barınma, yeme-içme, kitap hatta yol masraflarını biz medrese olarak karşılıyoruz. Aynı zamanda medresemizden mezun olan bütün öğrencilerin, özellikle Türkiye’de farklı üniversitelerde farklı bölümlerde kayıt olmaları için yardımcı oluyoruz. Hatta bununla kalmayarak üniversite veya daha sonraki eğitimleri süresince, burs, barınma ve sair ihtiyaçları için yardımcı oluyoruz ve hepsiyle bu süre zarfında irtibatta kalıyoruz! Aynı zamanda döndüklerinde istihdam için kendilerine destek oluyoruz. Dolaysıyla medresemize gelen öğrenciler mezun olduktan sonra, eğitimleri devam edeceği süre zarfında onların yanında olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliyorum, çünkü şimdiye kadar bunu yaptık, yapıyoruz inşallah gelecekte de yapacağız.” diye konuştu.

‘Medresemizin destekçilerine ne kadar teşekkür etsek azdır’

Müftü Nasır Recepi medresenin destekçilerine de teşekkür etmeden geçmedi.

Recepi sözlerini, “Medresemiz açıldığından beri bütün masraflarını karşılayan ve medresemizin çalışmalarında başarılı olması için her türlü desteğini bizden esirgemeyen merkezi İstanbul’da olan Aziz Mahmut Hüdayi Vakıfına, onun bütün çalışanlarına ve bilhassa vakıfın fahri Başkanı ve manevi önderi olan Sayın Osman Nuri Topbaş Hocamıza ve Balkanlar koordinatörü olan sayın Rafet Bilaç abimize şükranlarımızı sunuyorum, onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Allah onlardan razı olsun. Onların hem maddi hem de manevi destekleri olmazsa bu çalışmalar düşünülemez.” ifadeleriyle tamamladı.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
YUKARI YUKARI